Szybkie ciasto ucierane, które pasuje z każdymi owocami

     Moim faworytem jest wersja tego ciasta z wiśniami, ale że jeszcze sezonu na te owoce nie ma zastąpiłam je tym razem truskawkami. Choć do tego ciasta możemy użyć naprawdę różnych kombinacji owocowych. Ciasto jest szybkie, proste a co najważniejsze rozpływa się w ustach. Nie wygląda może obłędnie i wyrafinowanie ale nadrabia smakiem i konsystencją.

Składniki :
  • 25 dkg margaryny,
  • 25 dkg mąki,
  • 25 dkg cukru pudru,
  • 10 dkg mąki ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sok z 1 cytryny.

Przygotowanie : 

Wersja dla cierpliwych : Oddzielamy białka od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku stale ucierając. Wlewamy wyciśnięty sok z cytryny. Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę zwykłą i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach masę i dodajemy powoli po jednej łyżce mieszanki mącznej. Następnie ubijamy pianę z białek i delikatnie, najlepiej ręcznie łączymy  z wyrobioną wcześniej masą. Całość wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Na cieście układamy dowolne owoce. Pieczemy w temperaturze 170 stopni (termoobieg) ok 40 minut. Blacha 30x25 cm.

Wersja dla niecierpliwych : Do miski od miksera wrzucamy pokrojoną w kostkę margarynę i resztę składników prócz białek. Miksujemy aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Następnie ubijamy pianę z białek i łączymy ręcznie za pomocą szpatułki z wyrobioną wcześniej masą. Proces pieczenia jest identyczny jak w wersji dla cierpliwych.

     Mimo że ciasto można zrobić dwoma sposobami to nie zauważyłam na tyle istotnych różnic, które wpływały by na jakość i smak ciasta. Dla każdego kto woli mieć więcej czasu dla siebie polecam wersję skróconą. 






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...