Składniki :
- 25 dkg margaryny,
- 25 dkg mąki,
- 25 dkg cukru pudru,
- 10 dkg mąki ziemniaczanej,
- 4 jajka,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sok z 1 cytryny.
Przygotowanie :
Wersja dla cierpliwych : Oddzielamy białka od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku stale ucierając. Wlewamy wyciśnięty sok z cytryny. Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę zwykłą i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach masę i dodajemy powoli po jednej łyżce mieszanki mącznej. Następnie ubijamy pianę z białek i delikatnie, najlepiej ręcznie łączymy z wyrobioną wcześniej masą. Całość wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Na cieście układamy dowolne owoce. Pieczemy w temperaturze 170 stopni (termoobieg) ok 40 minut. Blacha 30x25 cm.
Wersja dla niecierpliwych : Do miski od miksera wrzucamy pokrojoną w kostkę margarynę i resztę składników prócz białek. Miksujemy aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Następnie ubijamy pianę z białek i łączymy ręcznie za pomocą szpatułki z wyrobioną wcześniej masą. Proces pieczenia jest identyczny jak w wersji dla cierpliwych.
Mimo że ciasto można zrobić dwoma sposobami to nie zauważyłam na tyle istotnych różnic, które wpływały by na jakość i smak ciasta. Dla każdego kto woli mieć więcej czasu dla siebie polecam wersję skróconą.
Wersja dla niecierpliwych : Do miski od miksera wrzucamy pokrojoną w kostkę margarynę i resztę składników prócz białek. Miksujemy aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Następnie ubijamy pianę z białek i łączymy ręcznie za pomocą szpatułki z wyrobioną wcześniej masą. Proces pieczenia jest identyczny jak w wersji dla cierpliwych.
Mimo że ciasto można zrobić dwoma sposobami to nie zauważyłam na tyle istotnych różnic, które wpływały by na jakość i smak ciasta. Dla każdego kto woli mieć więcej czasu dla siebie polecam wersję skróconą.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz