Składniki:
Przepis na ekspresowy domowy dżem:
Pół kilograma truskawek kroimy na małe kawałeczki, zasypujemy 2 łyżkami cukru i wstawiamy na małym ogniu, aż truskawki puszczą sok i lekko zmiękną. Następnie zasypujemy truskawki galaretką ja wybrałam agrestową dla podkreślenia smaku truskawek. Mieszamy do rozpuszczenia galaretki . Po godzinie nasz dżemik truskawkowy jest na tyle gęsty że można nakładać go na ciasto .
- 600 g mąki,
- szczypta soli,
- 40 gram drożdży świeżych,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3 jajka (rozkłócone),
- 100 g masła,
- 150 ml ciepłego mleka,
- 1 op cukru waniliowego,
- 1 dżem truskawkowy nisko słodzony (najlepiej domowy)- przepis na szybki dżem poniżej.
Przepis na ekspresowy domowy dżem:
Pół kilograma truskawek kroimy na małe kawałeczki, zasypujemy 2 łyżkami cukru i wstawiamy na małym ogniu, aż truskawki puszczą sok i lekko zmiękną. Następnie zasypujemy truskawki galaretką ja wybrałam agrestową dla podkreślenia smaku truskawek. Mieszamy do rozpuszczenia galaretki . Po godzinie nasz dżemik truskawkowy jest na tyle gęsty że można nakładać go na ciasto .
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz