blacha o wymiarach ok. 33cm x 22cm (mierzyłam dno blachy)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2/3 łyżeczki soli,
- 3/4 łyżeczki sody,
- cukier waniliowy (duży, 15g),
- 6 średnich bananów (mocno dojrzałych),
- 4 łyżki mleka,
- 1/2 łyżeczki octu,
- 180 g miękkiej margaryny albo masła (u mnie margaryna Kasia),
- 1 szklanka cukru,
- 2 jajka (małe, ja dałam rozm. M).
Kruszonka:
- 9 łyżek cukru,
- 9 łyżek mąki,
- 70 g masła,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Najpierw do jednej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier waniliowy, wszystko wymieszać i odstawić.
Potem w drugiej misce widelcem rozgnieść banany, dodać mleko, ocet, wymieszać i odstawić.
W trzeciej większej misce utrzeć miękkie masło z cukrem na puszysto, dodać jajka i zmiksować. Następnie dodawać porcjami papkę bananową i miksować. Potem zmniejszyć obroty i dalej miksować, dodając po łyżce suche składniki. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Kruszonka:
Suche składniki wsypać do miski, wymieszać łyżką, dodać margarynę (lub masło) i wszystko razem utrzeć w palcach. Gotową kruszonką posypać po wierzchu ciasto.
Piec około 60 minut w 180°C (do tzw. suchego patyczka).
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz